(untitled) (Zaporizhzhia Historical Review, 2021)
У статті аналізується зовнішня політика і дипломатична практика європейських держав від доби раннього Нового часу до сьогодення. Особливу увагу приділено інституціональному розвиткові дипломатичних служб, дипломатичного інструментарію, нормам протоколу, етикету і церемоніалу провідних держав Європи і України. Визначено напрями еволюції теорії та практики дипломатії в історичній ретроспективі. Особливу увагу приділено українським нормам протоколу, етикету та церемоніалу в контексті інституціонального розвитку держави та українського державотворення. Визначено напрями розвитку інститутів дипломатії в різні історичні епохи як надбання історикокультурної спадщини Європи і України.