(untitled) (Zaporizhzhia Historical Review, 2018)
У статті досліджується діяльність воєнно-польових судів м. Одеси, які посідали важливе місце у системі білого терору денікінської влади. На ці суди було покладено виняткове право судити більшовиків та інших представників радянської влади й встановлювати для них покарання. У своїй діяльності ці судові органи керувалися правовими нормами законодавства Російської імперії, які були доповнені добровольчою владою з урахуванням умов воєнного часу та стали свідченням наявності інституційної складової білого терору. За час свого існування воєнно-польові суди Одеси прийняли рішення про винесення вищої міри покарання, відповідно до звітів у періодичній пресі, 49 особам, 37 з яких були обвинувачені у причетності до утвердження радянської влади, 12 було покарано за вчинення кримінальних злочинів.