(untitled) (Zaporizhzhia Historical Review, 2018)
У статті здійснюється аналіз трансформації радянського телебачення у контексті «перебудови» в Україні. Визначається зв’язок між телевізійним мовленням і зміною свідомості населення, критичним сприйняттям дійсності. На матеріалах соціологічних опитувань, інтерв’ю, за допомогою аналізу листів, визначено динаміку жанрового, тематичного сприйняття телепередач радянським населенням в умовах дезінтеграції СРСР. Аналізується консерватизм українського телевізійного мовлення на тлі інших республік СРСР та визначаються прояви українського національного руху на телеекрані. Приділяється увага поширенню української мови в телевізійному ефірі доби «перебудови». На прикладах телесеансів А. Кашпіровського, висвітлення трагедії Чорнобиля, появи нових тем в ефірі показано, як телебачення відбивало явища «культурної травми», «моральної паніки», ностальгії «радянської людини». Продемонстровано, як перебудова телевізійного та мовлення та активне впровадження нових форм і змісту передач – телерадіомостів, перекликів, прямого ефіру, дискусій впливало на формування критичного мислення частини населення.