(untitled) (Zaporizhzhia Historical Review, 2018)
Статтю присвячено героїко-драматичним історіям життя дисидентів, членів Української Гельсінської групи (УГГ), провідників національної ідеї, якими володіла віра у потребу боротьби і пожертви, і без яких неможливе українське відродження. На прикладі чотирьох гнаних за правду та занапащених радянською каральною машиною в’язнів табору Кучино показано, як влада підступно та цілеспрямовано знищувала інакомислячих, порушуючи права людини і власну конституцію. Атака на виразників національних інтересів українців свідчила про руйнівний характер радянської політики щодо української культури і нації.