(untitled) (Zaporizhzhia Historical Review, 2018)
У статті представлено основні проблеми з організації навчального процесу з військової підготовки учениць у системі освіти та у діяльності деяких громадських організацій у 1910 – 1939 рр., що діяли на території Західно-Українських Земель. Визначено, що основну роль та діяльність із надання жінкам знань із військової справи здійснювала така організація, як: Стрілецький Союз (Związek Strzelecki). Проаналізовано заходи з військової підготовки жінок, не лише як засобів полонізації, але і як навчальної практики із наданням необхідних теоретико-практичних знань та навичок із військової справи жінкам. Окреслено основні педагогічні цінності системи військової підготовки учениць. Джерельну базу статті склали матеріали західноукраїнських архівів, тогочасних та сучасних вітчизняних та польських дослідників.