(untitled) (Zaporizhzhia Historical Review, 2018)
У статті висвітлено питання територіального розташування, виробничої діяльності та матеріально-технічного забезпеченням підприємств легкої промисловості українських губернії в другій половині ХІХ – на початку ХХ ст. Охарактеризовано основні публікації з проблематики, якій присвячується означена стаття; проаналізовано джерела постачання сировини для українських фабрик і заводів. В досліджені зосереджено увагу на процесах капіталізації та економічній політиці Російської держави щодо легкої промисловості. Визначено вектори технічного розвитку фабрик і заводів внаслідок наукових досягнень та напрями збуту продукції підприємств на зовнішньому та внутрішньому ринках. Вивчено роль підприємців та робітників у розвитку галузей легкої промисловості. Представлено загальну картину стану виробничої діяльності окремих підприємств галузей легкої промисловості. Висвітлено процес переходу промисловості від мануфактурного до фабричного виробництва та її вплив на економічний розвиток краю. Підкреслено, що, не зважаючи на важливість та актуальність, проблема вичерпно не розкрита в історичній літературі.