(untitled) (Zaporizhzhia Historical Review, 2018)
У статті на основі українських та італійських архівних джерел вперше в історіографії поданий просопографічний портрет італійських купців 1-ої гільдії Одеси – Б. Понсіо, К. де Азарта, Дж. Порро, П. Казаретто, Г. Джерболіні, – які здійснювали зовнішню торгівлю у 1820-1860-х рр. Автор розглядає причини і умови заснування італійських торгових домів, участь цих купці у громадському і благодійному житті Одеси. Встановлені причини ліквідації італійських експортних компаній та втрати провідних позицій італійців у зерновій торгівлі Одеси у середині ХІХ ст.