(untitled) (Zaporizhzhia Historical Review, 2018)
Розглядаються зміни в освітній сфері на території українських губерній Російської імперії першої третини ХІХ ст. Україна під владою Російської імперії на початку ХІХ ст. поділялася на три відмінні історико-географічні території з різним політичним досвідом і культурними впливами: по-перше, Лівобережжя і Слобожанщина, по-друге, Правобережжя, по-третє, Південна Україна. Спільний освітній простір в 30-х роках ХІХ ст. тільки формувався як в межах всієї імперії, так і окремих регіонах приєднаних до її складу в різний час. Можна виокремити декілька рівнів цього простору: по-перше – загальноєвропейський; по-друге – імперський, по-третє – регіональний, який в масштабах імперії певною мірою міг бути і національним, по-четверте – особистісний.