(untitled) (Zaporizhzhia Historical Review, 2018)
У статті, передусім на базі внутрішньої монастирської документації, визначаються контексти соціальних взаємодій, до яких вступала братія Лаври щодо святинь, призначених для відкритого шанування в Китаївській і Голосіївській пустинях. Джерела перш за все дають змогу дослідити такі взаємодії всередині Лаври. Ініціатива щодо переформатування кола шанованих святинь у обох пустинях, походила передусім від їх начальників і частково залежала від підтримки (зокрема фінансової) місцевої братії й лаврської адміністрації. Начальники пустиней прагнули унаочнити їх зв’язок з сакральним центром обителі.