(untitled) (Zaporizhzhia Historical Review, 2018)
Стаття присвячена висвітленню еволюції кола обов’язків помічників єпархіального архиєрея – вікаріїв, що зумовлювало відкриття нових вікаріатств в Київській митрополії. Зазначається, що кафедра першого вікарія з титулом «Чигиринський» була відкрита 1799 року, другого, що титулувався «Уманський», 1874 року, третього «Канівського» 1885 року, четвертого «Черкаського» 1910 року. Але хронологія відкриття вікарних кафедр не визначала послідовності (перший, другий, третій, четвертий) помічників митрополита. Першість вікаріїв змінювалась в залежності від розподілу обов’язків між ними. На основі висвітлення розподілу та перерозподілу справ між вікаріями зроблено висновок про розширення діапазону функцій церкви в цілому та утвердження адміністрування та бюрократизації в її управлінській структурі. Визначено можливі напрями подальших досліджень інституту вікаріїв, серед яких створення пропосографічного портрета помічників єпархіального архиєрея та узагальнення їх біографічних відомостей з метою підготовки нових їх життєписів.