(untitled) (Zaporizhzhia Historical Review, 2018)
У статті робиться спроба привернути увагу дослідників до архіву фортеці Св. Єлизавети. Архів фортеці Св. Єлизавети – цінний архівний фонд. Але на сьогоднішній день він залишається маловідомим широкому загалу дослідників. У наш час архів зберігається в Інституті рукопису НБУ ім. В.Вернадського в фонді під номером IX. Документи архіву фортеці Св. Єлизавети є цінним джерелом для дослідження історії Південної України XVIII століття та краєзнавчих студій. Щоб архівними матеріалами фонду було зручно користуватися, слід зробити анотацію і опис всіх справ архіву. Для більшої доступності матеріалів фонду широкому колу фахівців, треба розпочати публікацію найбільш важливих, цікавих і цінних документів.