(untitled) (Zaporizhzhia Historical Review, 2018)
Статтю присвячено дослідженню феномену ірландського нейтралітету в політичній взаємодії з країнами-членами Європейського Співтовариства. Проаналізовано основні етапи реалізації принципу нейтралітету в зовнішній політиці Ірландії та вплив його на діяльність інституцій ЄС. З’ясовано значення діяльності ірландських політиків у поглибленні інтеграційних процесів в Ірландії та Європі. У статті досліджено процес набуття Ірландією членства в Європейському Економічному Союзі, підписання Єдиного Європейського Акту (1986 р.), Маастрихтського договору (1992 р.), ратифікації Амстердамського (1999 р.), Ніццького (2002 р.) та Лісабонського (2009 р.) договорів. Об’єктом науково аналізу є теоретичні засади зовнішньої політики держави, які істотно модифікувалися в контексті змін на міжнародній арені. Проаналізовано зовнішньополітична концепція та практична реалізація політичного курсу Ірландської Республіки.