(untitled) (Zaporizhzhia Historical Review, 2018)
Визначено роль Миронівського інституту пшениці ім. В.М. Ремесла у створенні та веденні Національного генбанку зернових колосових культур в Україні. Миронівський інститут пшениці ім. В.М. Ремесла протягом своєї більш ніж 100-річної історії провів велику роботу з залучення й ефективного використання генетичних ресурсів зернових культур вітчизняного й закордонного походження, результатом якої було створення декількох поколінь сортів, що склали епоху у вітчизняній і світовій селекції. За період 1993–2016 рр. в інституті було сформовано колекцію зернових культур обсягом 6479 зразків генофонду пшениці м’якої озимої та ярої, пшениці твердої ярої, ячменю озимого та ярого. Вона стала значною і цінною складовою Національного генбанку рослин України. З метою документування колекцій генофонду в інституті створено базу паспортних даних, у якій містяться паспортні дані 3726 зразків генофонду зернових культур. Для надійного і довготривалого збереження з метою використання у наш час і у майбутньому насіння 3367 зразків колекції МІП закладено на зберігання у Національне сховище зразків генофонду рослин України. Генофонд зернових культур, зосереджений у МІП, всебічно вивчається за комплексом господарських і біологічних ознак. За результатами вивчення виділяються джерела та донори цих ознак, які передаються для використання у селекції, наукових дослідженнях, навчальних програмах тощо. На даний час зареєстровано 5 ознакових колекцій зразків генофонду зернових культур, сформованих МІП, і 2 базові колекції, створені за участі МІП. Генофонд, зосереджений у МІП, активно використовується у селекційних підрозділах інституту і передається для використання в інші установи України та інших країн. Результати вивчення та використання генетичних ресурсів зернових культур у МІП регулярно публікуються у наукових виданнях, доповідаються на наукових з’їздах, симпозіумах, конференціях.