(untitled) (Zaporizhzhia Historical Review, 2018)
На основі архівних матеріалів розглянуто діяльність члена-кореспондента АН УРСР, директора Одеської астрономічної обсерваторії (1944-1983) В. П. Цесевича з організації наукових досліджень змінних зірок в Україні. Висвітлено зміст та основні положення аналітичного огляду стану астрономічних досліджень в Україні з розділу «Змінні зірки», що був підготовлений В. П. Цесевичем 1964 року. У документі було розглянуто найважливіші проблеми, проаналізовано стан дослідження змінних зірок за кордоном і в обсерваторіях УРСР та висловлені пропозиції щодо організації проведення комплексних досліджень змінних зірок в Україні.