(untitled) (Zaporizhzhia Historical Review, 2018)
У сучасному українському суспільстві гостро постало питання «олюднення» вітчизняної історії. Саме на цьому базується актуальність дослідження особистості видатних науковців сьогодення та минулого. Тому, небезпідставно слід згадати ім’я видатного вченого Олександра Павловича Лідова, що працював наприкінці ХІХ – на початку ХХ ст. у Харківському технологічному інституті (ХТІ). Постать О. П. Лідова є досить цікавою для досліджень з історії науки і техніки саме через «широту» його наукового доробку. Професор займався такими галузями хімічної науки: фарбування, газова справа, жирова промисловість, миловаріння, шкіряне виробництво, тощо. Окрім цього, учений облаштував газовий завод ХТІ, що дозволило не лише опалювати усі приміщення інституту, а й забезпечувати їх освітленням та використовувати завод, як базу для практики студентів. У 1914 р. Олександр Павлович вже активно досліджував якість вугілля на дослідній станції, що була утворена завдяки співпраці ХТІ та керівництву Ради з’їзду гірничопромисловців півдня Російської імперії.