(untitled) (Zaporizhzhia Historical Review, 2018)
Стаття присвячена становленню та розвитку Харківської університетської геологічної школи, яка є найстарішою в Україні. Уже засновник університету – В. Н. Каразін цікавився геологією, а в середині ХІХ століття в університеті били створені спеціалізовані кафедри. Університетська школа геології досягла в другій половині ХІХ – початку ХХ ст. свого розквіту. Це було пов’язано з діяльністю таких вчених як І. Ф. Леваковський (1817– 1882 рр.), О. В. Гуров (1843–1921 рр.), П. П. П’ятницький (1893–1920 рр.) і деяких інших. Рівень геологічних праць того часу цілком відповідав кращим зарубіжним аналогам. Розвиток школи проходив у тісному поєднанні теорії і практики. Геологічними дослідженями представників школи, були охоплені великі райони не тільки України, а й інших регіонів Східної Європи. Високому рівню теоретичних і прикладних досліджень цілком відповідало і якість викладання геології і суміжних наук. Успіхи Харківської університетської геологічної школи стали міцним підґрунтям для досягнень цієї науки в ХХ столітті.