(untitled) (Zaporizhzhia Historical Review, 2020)
На підставі аналізу архівних документів розглянуто, систематизовано та охарактеризовано випадки поведінки учнів гімназій, прогімназій та реальних училищ Київського навчального округу, що мають відношення до аморальних вчинків та витівок як частини учнівського повсякдення. З’ясовано, що найтиповіші приклади такої поведінки можна умовно розділити на дисциплінарно-етичні порушення (найбільше), непристойні витівки, крадіжки, випивку, лайку, куріння, гру в карти, вчинки, пов’язані з порушенням тогочасних уявлень про припустимі для учнів середньої школи розваги і зовнішній вигляд, а також розпуста. Визначено, що ставлення навчальних закладів до таких витівок була, зазвичай, жорсткою, і передбачала зниження оцінки за поведінку або виключення з навчального закладу.