(untitled) (Zaporizhzhia Historical Review, 2020)
Стаття присвячена організації Автономної Православної Церкви, очолюваної митрополитом Олексієм Громадським, в Центральній та Східній Україні в роки нацистської окупації. Її єпископат тісно співпрацював з окупаційною владою. Зокрема, духовенство поминало Гітлера й німецьку армію під час богослужінь, видавало звернення пронімецького характеру, а також агітувало українську молодь добровільно виїжджати на роботу до Німеччини. Автономісти неодноразово підкреслювали свою антирадянську позицію і виявилися слухняним знаряддям нацистської пропаганди. З огляду на це АПЦ мала найбільше православних парафій і монастирів в окупованій Україні.