(untitled) (Zaporizhzhia Historical Review, 2020)
Метою розвідки є проведення дослідження на основі використання методів конкретно-історичного, порівняльного та проблемно-хронологічного аналізу трансформації системи шкільної освіти Сумської області від моменту її створення (1939 р.) до початку запровадження політехнічного навчання в контексті розбудови освітнього простору УРСР. Встановлено, що у 1939–1952 рр. на Сумщині не повністю виконувалася постанова ЦК КП(б)У «Про загальне обов’язкове навчання» дітей шкільного віку. З’ясовано, що в досліджуваний період через освітню систему, а також засоби масової інформації, відбувався ідеологічний вплив на свідомість як вчителів, так і школярів.