(untitled) (Zaporizhzhia Historical Review, 2020)
У статті розкрито біографію шкільної вчительки Олени Петрівни Ворик, яку у 1946 р. радянські органи держбезпеки обвинуватили у належності до Організації українських націоналістів (ОУН) та «зраді батьківщини». Основним джерелом для дослідження стала архівно-кримінальна справа О. Ворик, яка зберігається в Архіві Управління Служби безпеки України у Львівській області. У результаті дослідження встановлено, що О. Ворик із 1944 р. брала активну участь у діяльності одного з низових осередків ОУН на теренах Старосамбірського району Дрогобицької області УРСР. На початку 1945 р. вона була призначена референтом «жіночої сітки» Старосамбірського районного проводу ОУН. Розкрито обставини арешту, засудження та реабілітації О. Ворик, а також її соратників з оунівського підпілля.