(untitled) (Zaporizhzhia Historical Review, 2020)
У статті на основі комплексного аналізу єпархіальних архівних джерел, особових справ викладачів поточного архіву Волинської православної богословської академії й окремих наукових публікацій, хронологічно досліджено заснування і основні етапи розвитку регентського відділення академії з моменту його заснування у 1992 році і до сьогодні. При написанні дослідження були використані проблемно-хронологічний, історикопорівняльний і структурно-функціональний методи. Наукова новизна полягає в тому, що вперше в українській історіографії на основі місцевих архівних джерел і окремих наукових публікацій комплексно і хронологічно висвітлено історію відкриття і становлення регентського відділення спочатку при Волинській духовній семінарії, а з 2011 року в складі ВПБА. Упродовж майже тридцяти років діяльності відділення, спочатку як регентський клас (1992–1996), регентське відділення (1996–2011), регентський факультет (2011–2017), і знову регентське відділення Волинського православного коледжу Волинської православної богословської академії керівництвом і викладачами навчального закладу створено належну базу і накопичено великий досвід для підготовки високоосвічених регентів церковних хорів і вчителів християнської етики.