(untitled) (Zaporizhzhia Historical Review, 2018)
У статті проаналізовано комплекс дій знаного високопосадовця уряду російської імператриці Катерини II – князя Григорія Потьомкіна-Таврійського – з відновлення військової організації козаків ліквідованого Війська Запорозького Низового. Джерельну основу статті склали матеріали федеральних і державних архівів Російської Федерації. Значна частина використаних джерел, із зібрань зарубіжної україніки, вперше вводиться до наукового обігу. Метою дослідження стало визначення причин прагнення Г. Потьомкіним, який об’єднував адміністративні посади правителя ново приєднаного Півдня, керівника військового відомства та гетьмана козацьких військ імперії, заснувати Чорноморське козацьке військо з колишніх запорожців. У тексті статті з’ясовується стан наукової розробки проблеми та репрезентативність джерельної бази, використаної сучасними українськими та російськими науковцями. У додатках до статті, автор-упорядник публікує 15 документів із зібрань Російського державного військово-історичного архіву та Російського державного архіву давніх актів, віднайдені в результаті власної архівної евристики.