(untitled) (Zaporizhzhia Historical Review, 2018)
У статті впроваджується до наукового обігу й апробовується авторська концепція типології державних утворень на українських землях, крізь призму якої пропонується погляд на революційний період 1917 – 1921 рр. Проводиться компаративістика й аналіз зумовленості еволюції та змін основних політичних проектів і типів державних утворень тогочасної доби, встановлюється їхня діалектична взаємозалежность. Визначаються домінантні чинники на локальному та глобальному (геополітичному) рівнях, які призвели до «поразки» одних сценаріїв та «перемоги» інших.