(untitled) (Zaporizhzhia Historical Review, 2018)
У статті досліджується роль і місце радянського телебачення у контексті формування «радянської людини» в Україні у період 1950-х – 1985 рр. На базі проведених автором інтерв’ювань та вперше залучених до наукового обігу архівних матеріалів вивчається характер співіснування і обсяги мовлення загальносоюзного і республіканського телебачення, його потенціал у політиках індоктринації, русифікації суспільства, амбівалентний вплив на формування національної ідентичності і суспільної свідомості. Аналізується спілкування з аудиторією через листи як стратегія радянського телебачення. Доводиться консервація канонічних архетипів «радянської людини» засобами телебачення. Акцентується увага на пропагандистській та контрпропагандистській тематиці передач, ролі КДБ, Головліту і цензури у телевізійному мовленні. Знаходячись в системі координат ідеологічної системи СРСР, телебачення виконувало важливі функції з формування «радянської людини» із використанням всього арсеналу засобів впливу на суспільну свідомість.