(untitled) (Zaporizhzhia Historical Review, 2021)
Автор статті розглядає концепції розвитку національної освіти українських громадсько-політичних діячів та педагогів кінця ХІХ – початку ХХ ст. в контексті процесів модернізації та національного відродження. Наприкінці ХІХ – на початку ХХ ст. українці у складі Російської імперії не мали сучасної національної мережі освіти, що загрожувало уповільненням темпів соціально-економічного розвитку, поглибленням відставання від європейських країн модернізації, припиненням формування української модерної нації.