(untitled) (Zaporizhzhia Historical Review, 2019)
У дослідженні розглядаються процесі адаптації болгарських переселенців та оптимізація життєдіяльності діаспорної групи до нових природно-кліматичних умов Південної Бессарабії, господарсько-економічних характеристик, етнічної ситуації тощо. На підставі архівних документів та свідчень дослідників болгарської діаспори ХІХ ст. автор дійшов висновку, що в загальних рисах, під час переселення в Бессарабію на початку XIX ст. болгари становили диференційоване в соціальному й майновому планах населення. Процес адаптації болгарських мігрантів до умов Південної Бессарабії мав тривалий і суперечливий характер. Утім, маючи давню і розвинуту культуру праці і володіючи належним майном на момент переселення, болгари доклали багато і першого, і другого для освоєння нового простору і переструктурування його відповідно власним соціальним та господарським традиціям. У першій половині ХІХ ст. болгари сформували в Південній Бессарабії стабільну діаспорну групу, що витримала складні випробування у пізніші періоди її історії.