(untitled) (Zaporizhzhia Historical Review, 2019)
В статті досліджуються погляди М. Грушевського на процес розвитку книги в Україні, починаючи з княжої доби і до початку XX століття. Відзначено позитивний вплив духовенства, монастирів, князів на формування книжної продукції в Київській Русі та її поширення в регіони. Автори вказали на залежність рукописання від політичної ситуації в різні періоди нашої історії. Окрема уваги приділена книгодрукуванню та його впливу на свідомість громадянства. Відзначено негативні наслідки антиукраїнської політики царизму щодо видання книг в нашому краї, починаючи XVIII і до початку XX століття. Розкрито погляди М. Грушевського на розвиток української культури, зокрема книгознавства, в новий та новітні періоди нашої історії.