(untitled) (Zaporizhzhia Historical Review, 2019)
Стаття висвітлює питання, пов’язані із зародженням та формуванням ідеології хвильовізму. Справедливо, що розглядаються та аналізуються дитячі й юнацькі роки саме Миколи Хвильового, оскільки з його прізвищем уособлюється ця ідеологія. У якості основних джерел використовуються дві автобіографії та спомини знайомих. У статті наводяться раніше мало відомі широкому науковому загалу обставини народження майбутнього письменника, з’ясовується характер родинних зв’язків, визначено, що починав писати М. Хвильовий саме українською мовою. Подальші його намагання поєднати у своєму світогляді дві несумісні течії «большевизм» та «націоналізм» призвели до символічного акту – причеплення під час І Світової на солдатському мітингу двох бантів на шинелі – червоного та жовто-блакитного.