(untitled) (Zaporizhzhia Historical Review, 2019)
В даній статті здійснено спробу на основі етнографічних описів кінця ХІХ – початку ХХ століття, а також сучасних авторських польових матеріалів простежити специфіку гуцульських уявлень про домашніх духів/домовиків. Загалом серед вказаних міфологічних персонажів виокремлено домовика-предка («дух-опікун»), домовика-вихованця («дух-збагачувач») та домовика-тварину. Детально проаналізовано ґенезу, функціональні можливості (покровительство над домашнім господарством, забезпечення грошового достатку, надання таланту), зовнішньо-візуальні (антропоморфні/зооморфні риси) та побутово-повсякденні характеристики (їжа, місце постійного проживання, звички) образів.