(untitled) (Zaporizhzhia Historical Review, 2019)
Досліджено процес екологічної інтеграції в Європейському Союзі. Виявлено головні етапи формування спільної політики ЄС з охорони довкілля. Продемонстровано розвиток цієї політики у семи Програмах дій з охорони навколишнього середовища (ЕПД). Встановлено головні віхи формування екологічної інтеграції, серед яких Єдиний Європейський акт (1986 р.), Маастріхтський договір (1992 р.), Амстердамський договір (1997 р.), Кардифський процес. З’ясовано особливість європейської екологічної інтеграції, зокрема це включення до екологічної політики і багатьох сфер внутрішньої політики завдань сталого розвитку. Проаналізовано вертикальні та горизонтальні механізми інтеграції сталого розвитку в країнах-членах ЄС. Доведено, що особливістю останніх років стало створення у державах-членах ЄС спеціальних структур, що відповідають за екологічну інтеграцію, а також врахування екологічних імперативів у процесі планування фінансування їхньої діяльності.