(untitled) (Zaporizhzhia Historical Review, 2021)
Проаналізовано розвиток “сепаратистських прагнень” лемків в Польській Народній Республіці в період кризи соціалістичного устрою у 80-х роках минулого століття. Також звернено увагу на причини виникнення національної відрубності лемків і її вплив на відносини всередині українсько-лемківського середовища. Зокрема, розглянуто засоби проведення національної політики польського комуністичного уряду щодо лемківської проблеми, які спричинили появу націоналістичноетнографічних теорій лемків про національну відрубність останніх від українців у Польщі.