(untitled) (Zaporizhzhia Historical Review, 2021)
Стаття присвячена специфічній складовій бюрократичного апарату Російської імперії кінця ХVIII - першої половини ХІХ ст. - педагогічним чиновникам. Досліджується питання соціального походження цих службовців, їхньої освіти та професійної якості. За соціальною приналежністю службовці цієї категорії відносилися до різних верств населення, але найбільшу частку складало духівництво і дворянство. Проблема професійної підготовки педагогічних чиновників завжди була актуальною, але протягом останньої чверті ХVIII - першої половини ХІХ ст. повністю так і не була вирішена. При цьому службовці освітньої галузі все ж залишалися найбільш освіченою частиною бюрократичного апарату імперії.