(untitled) (Zaporizhzhia Historical Review, 2021)
У статті автор аналізує спроби депутата-народовця Ю. Романчука змінити політику австрійського уряду та провладної польської більшості щодо участі населення Східної Галичини у виборах до райхсрату в кінці XIX – на початку XX ст. Простежено фрагменти засідань сесій Австро-Угорського парламенту на яких Ю. Романчук заявляв про те, що антиконституційні дії у ставленні до українського населення Східної Галичини не були випадковими, що це – частина системи, ціллю якої було поставити русинів в повну залежність від пануючої в країні партії і не дозволити їм міцніти і розвиватись, разом з іншими народами Австро-Угорської імперії.