(untitled) (Zaporizhzhia Historical Review, 2021)
У статті охарактеризована діяльність Одеського відділення Всеросійського союзу вчителів та діячів народної освіти в 1905-1907 рр. В 1905 році в м. Одеса на загальних педагогічних нарадах і засіданнях Союзу відбувалося обговорення його програмних положень. Особливої гостроти при цьому набуло питання щодо професійно-політичного або виключно професійного характеру об’єднання. Наприкінці 1905 р. в зв’язку з початком репресій Союз тимчасово припинив свою діяльність. Розповсюдження ідей Союзу в м. Одеса тривало до 1907 року, коли були заарештовані члени його бюро та окремі активісти організації.