(untitled) (Zaporizhzhia Historical Review, 2021)
Встановлення більшовицького уряду в Україні у комуністичній історичній літературі розглядається як результат громадянської війни та іноземної воєнної інтервенції в Росії. В українській національній цей процес розглядається як результат війни Росії проти України. Аналіз міжнародних договорів та урядових документів дає підстави говорити про міждержавну Україно-Російську війну, за результатами якої в Україні було встановлено маріонетковий російсько-більшовицький уряд Х. Раковського. Існування такого уряду було можливим лише за умов військової і дипломатичної підтримки Росії.