(untitled) (Zaporizhzhia Historical Review, 2021)
Стаття розглядає погляди на інститут держави у капіталістичній світоекономіці засновника світосистемного аналізу І. Валлерстайна (р.н. 1930). Американський мислитель переконаний у тому, що основна роль держави полягає в обмеженні механізмів вільного ринку та захисті пануючої капіталістичної світосистеми, вигідної лише обмеженим класовим силам. Підтримку монополістам та представникам крупної буржуазії, на думку вченого, здійснювали представники місцевої політичної еліти.