(untitled) (Zaporizhzhia Historical Review, 2022)
У статті досліджено зміни у цивільному законодавстві та церковній документації щодо умов кровної та духовної спорідненості як шлюбно-дозвільної вимоги для українських наречених другої половини XVIII – першої половини ХІХ ст. Завдяки документації директивно-розпорядчого, статутного, слідчого, процесуально-вирокового, інформаційно-публікаторського змісту з’ясовано причини утворення незаконних сімейних союзів. Виявлено суперечливість законодавчих ініціатив: за рахунок отримання особливого дозволу від церковного начальства та скорочення дозвільних умов кровної та духовної спорідненості укладалися шлюби близьких родичів, проте за нормами цивільного законодавства такі дії можна було кваліфікувати злочинними та притягати осіб за кровозмішення до відповідальності.