(untitled) (Zaporizhzhia Historical Review, 2022)
Стаття побудована на матеріалах Державного архіву Запорізької області. Автор розглянув стенограми окружних партійних конференцій, пленумів партійних комітетів та протоколи засідань бюро за 1921–1929 роки і прийшов до висновку про унікальність світобудови партійного життя, яка закладала фундамент для нового типу політичної та адміністративної еліти. Партійні зібрання були особливим світом партійної риторики, ритуального дійства, ідеологічних маневрів та емоційних дискурсів. Виявлено постановочний стиль ведення зібрань, заідеологізованість промов, емоційну складову, догматичність у обговореннях та прийнятті рішень. Виявлено процес перетворення думаючих самостійних партійців на аморфну масу виконавців волі партійного керівництва.