(untitled) (Zaporizhzhia Historical Review, 2022)
Статтю присвячено розгляду ролі «йорданського варіанту» у вирішенні палестинського питання, що втілювався на Близькому Сході династією Хашимітів. Саме вони, очоливши панарабський рух за створення єдиної арабської держави, основну увагу в умовах формування мандатної системи в регіоні зосередили на федеративному союзі Йорданії з арабською частиною Палестини. Результатом втілення цих прагнень став план «Абдалли-Хусейна». Відмовившись у 1988 р. від претензій на статус єдиної арабської держави, Йорданія «дистанціювала» від конкретних форм майбутнього палестинського державного утворення і часових рамок виникнення. Запропонований президентом США Д. Трампом 2018 р. мирний план по створенню федерації Йорданія-Палестина, відомий як «Угода століття», є свого роду відродженням плану «Абдалли-Хусейна». Це свідчить про те, що Йорданія у 20-х рр. XXI ст. лишається важливим актором та одним з провідних гравців у врегулюванні палестинського питання, від виваженої політики якої буде залежати мир на Близькому Сході.