(untitled) (Zaporizhzhia Historical Review, 2019)
У статті на основі матеріалів державних обласних архівів проаналізовано чисельність, динаміку розвитку та специфіку діяльності протестантських конфесій на території Південної України у період перебудови другої половини 1980-х - 1991 рр. Автором встановлено, що найактивнішими протестантськими деномінаціями у регіоні були євангельські християни-баптисти, п’ятидесятники, свідки Ієгови та адвентисти сьомого дня. До основних форм діяльності релігійних об’єднань слід віднести проведення богослужінь і обрядів та поширення релігійної літератури серед населення. Демократизація радянського суспільства, яка відбувалася внаслідок реформ М. Горбачова у др. пол. 1980-х рр., призвела до зміни державно-церковних відносин. На тлі загальних процесів лібералізації в СРСР, комуністична влада обмежує своє втручання в релігійні справи. За нових умов релігійна політика держави базувалася на встановленні контролю над діяльністю релігійних громад та вдосконаленні форм і засобів атеїстичного виховання населення.