(untitled) (Zaporizhzhia Historical Review, 2019)
У статті, охарактеризовано праці українських гуманітаріїв періоду другої половини ХХ – початку ХХІ ст., у яких прямо чи опосередковано робився акцент на аналізі історико-краєзнавчих працях С. Коваліва. В процесі проведеного дослідження подано лаконічний життєпис С. Коваліва. На основі аналізу праць українських дослідників в окреслений період, з’ясовано, що С. Ковалів є автором низки краєзнавчих досліджень, кількох спеціальних історичних, етнографічних та фольклорних праць. На їх основі С. Ковалів демонструє особливості складного соціально-економічного становища на західноукраїнських землях в останній чверті ХІХ – на початку ХХ ст. Визначено, що подальшим перспективним напрямом, має стати усесторонній аналіз праць інтелектуалів-сучасників С. Коваліва, які торкалися вивчення його різножанрової творчої спадщини.