(untitled) (Zaporizhzhia Historical Review, 2019)
В статті робиться спроба визначити зміст референдумів в Шотландії та Каталонії як політичного інструменту для здобуття незалежності. Здійснити порівняльну характеристику цього політичного інструменту у межах двох історичнорізних регіонів. Ключові завдання, що визначають напрямки опрацювання проблеми це: по-перше, виявлення актуальних чинників активізації сепаратизму на початку ХХI століття; по-друге, вивчення історичних причин та сучасних особливостей сепаратистських настроїв, рухів в Каталонії і Шотландії; по-третє, в дослідження засобів і методів протидії іспанської влади сецесійним проявам в Каталонії і Шотландії, а також в аналізі їх трансформації останнім часом.