(untitled) (Zaporizhzhia Historical Review, 2022)
У статті проаналізовано, як шкільна освіта формувала історичну пам’ять про Другу світову війну в учнів у 1965-1991 рр. Розглянуто проблематику, що стосується формування національної ідентичності та її складової частини – історичної пам’яті. Оскільки шкільна освіта у радянській Україні перебувала під чітким контролем держави, у нашій науковій роботі ставимо за мету проаналізувати, яким чином радянська школа формувала в учнів історичну пам’ять про Другу світову війну. Досліджено законодавчу базу у сфері шкільної освіти на загальносоюзному і республіканському рівнях. Джерелами дослідження є методичні рекомендації в журналі «Преподавание истории в школе», шкільна програма, шкільні підручники 10 класу з «Історії СРСР». Визначено, що за часів «застою» керівництво СРСР почало формувати міфи про Велику Вітчизняну війну. Для формування цих міфів радянська держава змінила законодавство в сфері освіти та уніфікувала його на всіх рівнях: методичні рекомендації та шкільні підручники, офіційна пропаганда на рівні кіно та телебачення – дослівно повторювали радянські історичні міфи. Оскільки оминути навчання у школі не могла жодна радянська дитина, то кожен мешканець УРСР потрапив під дію радянської пропаганди, що формувала його історичну пам’ять про Другу світову війну.