(untitled) (Zaporizhzhia Historical Review, 2022)
Стаття присвячена дослідженню процесу розгляду міською думою питання спорудження в місті Єлисаветграді водогінної мережі у другій половині XIX століття. Автором проаналізовано спроби міської влади домовитися із різними підрядниками про будівництво водогону та визначено причини, які заважали затвердженню проектів представлених кандидатами. Досліджено роль міського голови О. М. Пашутіна у процесі реалізації планів по спорудженню мережі водопостачання та його участь в діяльності спеціальної комісії, що займалася питаннями пов’язаними з водогоном. Представлено умови договору на будівництво водогону укладеного в 1892 році, розглянуто його недоліки. Автор аналізує публікації в періодичних виданнях, які присвячені проблемам реалізації проекту забезпечення водою мешканців міста. У статті зазначаються основні порушення під час спорудження водогінної мережі, що були виявлені за результатами огляду на завершальному етапі будівництва представниками міської управи та спеціальної комісії, і визначені, як невиконання контрактних зобов’язань інженером M. І. Алтуховим, який здійснював загальне керівництво процесом побудови. Дослідження показує особливості, що відрізняли єлисаветградський водогін від систем водопостачання, які існували на той момент в інших містах та детально розглядає процес обговорення представниками місцевої влади необхідності встановлення контролю за якістю води, що споживали містяни, оскільки в перші роки функціонування водогону виникали проблеми із облаштуванням фільтраційної системи. Автором зроблено висновок про важливість спорудження водогону, що дозволило вирішити проблему забезпечення населення міста водою та підвищити ефективність боротьби з пожежами.