(untitled) (Zaporizhzhia Historical Review, 2022)
У статті розкрито особливості складу, освітньо-професійного рівня, та диференціації в оплаті праці керівників та технічних фахівців цукрових підприємств Наддніпрянщини в кінці ХІХ – на початку ХХ ст. У результаті проведеного дослідження з’ясовано, що українські цукрозаводчики, активно лобіюючи модернізаційні процеси в галузі, здійснювали заходи по підвищенню освітнього та кваліфікаційного рівня своїх працівників, вдосконалювали структуру управління на своїх підприємствах. Доведено, що цукровиробництво Наддніпрянщини в кінці ХІХ – на початку ХХ ст. належало до тих галузей промисловості, де спостерігалась надзвичайно висока диференціація в оплаті праці.