(untitled) (Zaporizhzhia Historical Review, 2022)
У статті висвітлюється проблема регламентування та дотримання поведінкових норм українськими націоналістами на Прикарпатті (1940 – 1950-х рр.). Методологія дослідження базується на принципах науковості, логічності, об’єктивності та історизму. На основі опрацювання широкого комплексу джерел досліджено ситуацію із поширенням маргінальних явищ у підпіллі, шляхом виокремлення таких проблем: роль дисципліни під час підпільної боротьби, методи підтримання та стимулювання належної поведінки, вплив важких злочинів на подальше існування ОУН та УПА. Підкреслено, що не зважаючи на умови діяльності, керівний склад приклав усіх зусиль, щоб українські вояки боролись у лавах конкурентно спроможної армії. Свідченням високої організації, яка не можлива без дотримання військової дисципліни, є найдовша боротьба з тоталітарними режимами в Європі. Доведено, що підтримка дисципліни керівним складом за допомогою системи нагород та покарань, самодисципліни вояків, створення та діяльності спеціальних органів – дозволили продовжити боротьбу за створення Української держави. Акцентовано увагу на тому, що наведені приклади порушень та встановлення відповідного покарання є підтвердженням дії законів у підпіллі та усвідомлення наслідків бездіяльності чи поблажливого ставлення до порушників. Маргінальні явища, в свою чергу, виступали свідченням складних умов діяльності, що мали свій вияв у пониженні морального-психологічного стану.