(untitled) (Zaporizhzhia Historical Review, 2022)
У статті розглядаються подорожі по землях Великого князівства Литовського іноземних підданих в XV-XVIII ст. Наводяться відомості про подорожі і враження про Велике князівство Литовське таких мандрівників, дипломатів, діячів науки і культури, як: радник і камергер герцога Бургундського Жільбер де Лануа; лікар, алхімік, філософ та містик Парацельс; дипломат і мандрівник Сигізмунд Герберштейн; композитор Валентин Бакфарк; австрійський письменник і дипломат Данило фон Бухау; історик Алесандро Гваньїні; англійський дипломат і підприємець Джером Горсей; німецький мандрівник Самуель Кіхель; поет та історик Ґреґер Ларсон; дипломат Стефан Ґейс; італійський архітектор Джованні Бернардоні; французький мандрівник і письменник Гаспар де Танд; чеський мандрівник і письменник Леопольд Таннер; австрійський дипломат і мандрівник Йоганн Георг Корб; шведський сановник Густав Адлерфельд; словацький релігійний і громадський діяч Даніель Крман; французький економіст Ніколя Бадо; саксонський архітектор Ян Самуель Беккер; італійський вчений Стефано Лоренцо Бізіо; швейцарський математик, астроном і мандрівник Йоганн Бернуллі; французький натураліст Жан Еммануель Жілібер; англійський історик і мандрівник Вільям Кокс; художник і мандрівник Йоганн Генріх Мюнц; французький письменник Альфонс Жозеф Фарсья де Піль, подорожі яких відповідно до сучасної туризмологічної методології цілком правомірно вважати прототуристичними.