(untitled) (Zaporizhzhia Historical Review, 2022)
У статті розглядається політична діяльність Віктора Януковича під час подій Помаранчевої революції та за часів президентства Віктора Ющен ка. В роботі демонструється процес становлення В. Януковича як голови проурядової коаліції, яку підтримував Президент Леонід Кучма. На основі матеріалів медіаресурсів (таких як, “Українська правда”, “Уніан”, “Радіо свобода”, телеканалу “24”, тощо) детально розповідається про недобросо вісні засоби передвиборчої боротьби та агітації з боку команди Янукови ча. Акцентується увага на спробі розділити електорат українців на “захід них” та “східних”, на отруєнні Віктора Ющенка у вересні 2004 року. Стаття детально відтворює перебіг президентських виборів та кампанії публіч них акцій на фоні невизнання другого туру виборів, які пізніше будуть наз вані “Помаранчевою революцією”. Далі робота акцентує увагу на тому, як Віктор Янукович намагався повернути собі вагу на політичній арені Укра їни, граючи на ідеї зближення з Росією, а також на тому, що його команда робила, щоб в серпні 2006 року він вдруге зайняв посаду прем’єр-міністра України на фоні ослаблення позицій Ющенка. В статті також висвітле на роль Джона Манафорта-молодшого в поверненні політичного іміджу Януковича. Після повернення до важливої посади Янукович робить свої перші кроки самостійної політики, проводячи як зустрічі з лідерами інших держав, так і спроби проштовхування України до проросійського політич ного курсу. Детально розглядається протистояння “Президент-Уряд-Пар ламент”, результатом якого стає поступове та впевнене посилення впливу уряду на фоні послаблення ваги Президента.