(untitled) (Zaporizhzhia Historical Review, 2022)
У статті охарактеризовано суспільно-політичні аспекти діяльності одного з яскравих представників української діаспори в США – О. Воронина, у час суперечливих для радянської політики та бурхливих для українського національного відродження 80-х років ХХ ст. Ця діяльність показана на тлі відзначення українською діаспорою Тисячолітнього ювілею хрещення Руси-України. О. Воронин був активним дослідником і популяризатором історії Української церкви, невтомним і жертовним подвижником збереження пам’яті яскравих і самобутніх сторінок українського минулого. Його діяльність була спрямована на донесення правди українському суспільству, яке ще перебувало в полоні комуністичних ілюзій, про трагічні та героїчні сторінки історії України, нищення української церкви російською імперською та радянською політичними системами. Його висновки підносили думку українців до усвідомлення потреби і великої цінності української автокефальної церкви і державної самостійності.