(untitled) (Zaporizhzhia Historical Review, 2022)
У статті розглянуто існуючі варіанти класифікації та розподілу на складові елементи весільного обрядового циклу. Така практика є необхідною для подальшого створення власної структури українського весільного обряду для структурно-функціональних його досліджень. У процесі студіювання проводиться відбір найбільш доцільних і обґрунтованих форм поділу, здійснених попередниками. Зокрема поділ на три цикли обрядів, що є популярним для більшості сучасних досліджень, поділ на окремі обряди, відомий ще з 70-х років ХІХ століття, а також поділ міфів на міфеми, запропонований К. Леві-Стросом, який є цілком прийнятним для членування українських традиційних весільних обрядів на епізоди. Основу дослідження складає використання власних підходів до розкладення великого весільного циклу на три малі цикли – довесільний, весільний і післявесільний; малих циклів на окремі обряди (довесільний – сватання, заручини, оглядини, торочини, бгання короваю, гільце; весільний – вінчання, викуп молодої, розплітання коси, приїзд молодої до помешкання молодого, комора; післявесільний – приданки, перейма, перезва); обрядів – на складові епізоди. Як результат, отримали 14 обрядів, котрі розподілені на три малі цикли: довесільний – 6 (1–6), весільний – 5 (7– 11), післявесільний – 3 (12–14). Таким чином, виявляється можливим побудувати струнку та функціональну структуру, яка в подальшому буде успішно використана для дослідження українського весілля в межах запровадження методу структурно-функціонального аналізу з метою виявлення композиції обрядів, медіативних дій та персонажів-медіаторів, розширення хронотопа та сакралізації реальності під час здійснення обрядових дій і т. і. При цьому шлях дослідження циклу весільних обрядів може бути як індуктивним — від епізодів, через обряди й малі цикли до цілісного циклу циклів, так і дедуктивним – від великого циклу, через малі цикли та окремі обряди до конкретних епізодів. При використанні дедуктивного методу дослідження одиниці аналізу зменшуються, індуктивного – збільшуються й узагальнюються.